Oblicz objętość prostopadłościanu
Oblicz objętość prostopadłościanu
Wysokość prostopadłościanu ABCDA'B'C'D' równa jest 4. Kąt nachylenia przekątnej AD' ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ABCD jest równy \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\), a kąt nachylenia przekątnej AC' prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy ABCD jest równy \(\displaystyle{ 45 ^{o}}\). Znajdź objętość prostopadłościanu.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz objętość prostopadłościanu
Z Pitagorasa wiadomo że jedna krawędź wynosi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\) a druga \(\displaystyle{ 4}\). A objętość wiadomo jak obliczyć
Oblicz objętość prostopadłościanu
z moich obliczeń wynika że przekątna podstawy wynosi 4 to krawędź musi być chyba mniejsza...pomocy;/
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz objętość prostopadłościanu
Tak, oczywiście masz rację, przepraszam za pomyłkę.
-- 27 lutego 2010, 20:27 --
A druga z przekątnych wynosi \(\displaystyle{ \frac{4}{ \sqrt{3} }}\), ponieważ:
wzór na wysokość w trójkącie równobocznym wynosi \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\).
A tutaj mamy "pół" takiego trójkąta więc wysokość wynosi \(\displaystyle{ 4}\) a podstawa \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\) czyli:
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2} = 4}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3} =8}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{8}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a = \frac{4}{ \sqrt{3} }}\)
-- 27 lutego 2010, 20:30 --
Drugą z krawędzi możemy obliczyć z Pitagorasa: \(\displaystyle{ ( \frac{4}{ \sqrt{3} })^{2} + x^{2} = 4^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5 \frac{1}{3} + x^{2}=16}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=10 \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{4 \sqrt{2} }{ \sqrt{3} }}\)
-- 27 lutego 2010, 20:31 --
A więc objętość:
\(\displaystyle{ \frac{4 \sqrt{2} }{ \sqrt{3}} \cdot \frac{4}{ \sqrt{3} } \cdot 4= \frac{64 \sqrt{2} }{3}}\)
-- 27 lutego 2010, 20:31 --
Mam nadzieję że pomogłem
-- 27 lutego 2010, 20:27 --
A druga z przekątnych wynosi \(\displaystyle{ \frac{4}{ \sqrt{3} }}\), ponieważ:
wzór na wysokość w trójkącie równobocznym wynosi \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\).
A tutaj mamy "pół" takiego trójkąta więc wysokość wynosi \(\displaystyle{ 4}\) a podstawa \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\) czyli:
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2} = 4}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3} =8}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{8}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a = \frac{4}{ \sqrt{3} }}\)
-- 27 lutego 2010, 20:30 --
Drugą z krawędzi możemy obliczyć z Pitagorasa: \(\displaystyle{ ( \frac{4}{ \sqrt{3} })^{2} + x^{2} = 4^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5 \frac{1}{3} + x^{2}=16}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=10 \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{4 \sqrt{2} }{ \sqrt{3} }}\)
-- 27 lutego 2010, 20:31 --
A więc objętość:
\(\displaystyle{ \frac{4 \sqrt{2} }{ \sqrt{3}} \cdot \frac{4}{ \sqrt{3} } \cdot 4= \frac{64 \sqrt{2} }{3}}\)
-- 27 lutego 2010, 20:31 --
Mam nadzieję że pomogłem
Ostatnio zmieniony 27 lut 2010, o 23:09 przez Goju, łącznie zmieniany 1 raz.