Sześcian, przekątne sąsiednich ścian

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
maciex91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 12 lis 2007, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z domu

Sześcian, przekątne sąsiednich ścian

Post autor: maciex91 »

Na przekątnych AB i CD sąsiednich ścian bocznych sześcianu (przekątne AB i CD leżą na prostych skośnych) wybrano punkty E i F tak, że |AE|:|EB|=|DF|:|FC|=2:1. Wykaż, że odcinek EF jest prostopadły do przekątnych AB i CD.
Wskazówka: wykaż, że odcinek EF jest wysokością trójkąta CED
Tomas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 15 lut 2010, o 13:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 4 razy

Sześcian, przekątne sąsiednich ścian

Post autor: Tomas_91 »

Przyłączam się do prośby kolegi aby ktoś pomógł z tym zadaniem
Nie mogę rozkminić jak to zrobić. Zatrzymałem się na etpie wypisania danych.
papiozo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 5 kwie 2010, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Sześcian, przekątne sąsiednich ścian

Post autor: papiozo »

Ktoś ma jakiś pomysł? :>
Awatar użytkownika
lesniewicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 22 mar 2010, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: suburbia
Podziękował: 2 razy

Sześcian, przekątne sąsiednich ścian

Post autor: lesniewicz »

przyjmij za krawędź sześcianu 1, będzie prościej liczyć
z tw. Pitagorasa policz \(\displaystyle{ |ED|}\)
z tw. cosinusów \(\displaystyle{ |EC|}\)
policz z tw. cosinusów \(\displaystyle{ \cos \angle DCE}\)
popraw znowu cosinusem
i na koniec potwierdź Pitagorasem
AnimalHuman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 4 kwie 2010, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Myszków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 6 razy

Sześcian, przekątne sąsiednich ścian

Post autor: AnimalHuman »

No to tak. Po pierwsze rysunek nie jest szałowy i jest w paincie, ale jakoś sobie pomóc musiałem ;P
AU
AU
aytu01.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 273 razy
Z twierdzenia o trzech prostopadłych:
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABD = 90^{\circ}}\)

Z treści zadania wiadomo, że punkt E dzieli przekątną |AB| w stosunku 2:1, więc rzut punktu E - punkt G dzieli podstawe też tym stosunku, więc

\(\displaystyle{ |GB| = \frac{1}{3}a}\)

i tak samo

\(\displaystyle{ |EG| = \frac{1}{3}a}\)

Więc z tw. Pitagorasa

\(\displaystyle{ |EB| = \frac{a\sqrt{2}}{3}}\)

Z trójkąta EBD i z twierdzenia Pitagorasa mamy:

\(\displaystyle{ |ED| = \sqrt{a^{2} +\frac{2}{9}a^{2}} = \frac{\sqrt{11}}{3}a}\)

Długość przekątnej CD

\(\displaystyle{ |CD|= a\sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ |FD| = \frac{2}{3}a\sqrt{2}}\)

Następnie wyznaczamy długość odcinka EF

\(\displaystyle{ |HB| = \frac{a}{3}}\)

więc

\(\displaystyle{ |HG| = \frac{a\sqrt{2}}{3}}\)

Figura EGHI to prostokąt, więc \(\displaystyle{ |EI| = |HG|}\)

\(\displaystyle{ |FH| = \frac{2}{3}a}\)

\(\displaystyle{ |FH| = |FI| + |IH|}\)

Natomiast \(\displaystyle{ |IH| = |EG| = \frac{a}{3}}\)

Zatem \(\displaystyle{ |FI| = \frac{2}{3}a - \frac{a}{3} = \frac{a}{3}}\)

Z tw. Pitagorasa dla trójkąta EFI wynika, że

\(\displaystyle{ |EF| = \sqrt{\frac{2a^{2}}{9}+ \frac{a^{2}}{9}} = \frac{a\sqrt{3}}{3}}\)

Teraz wystarczy już tylko zastosować twierdzenie odwrotne do twierdzenia Pitagorasa.

Jeśli \(\displaystyle{ |EF|^{2} + |FD|^{2} = |ED|^{2}}\), to \(\displaystyle{ \sphericalangle EFD = 90^{\circ}}\)

\(\displaystyle{ \frac{a^{2}}{3} + \frac{8a^{2}}{9}= \frac{11a^{2}}{9}}\)

Zatem \(\displaystyle{ \sphericalangle EFD = 90^{\circ}}\)

Co kończy dowód.
ODPOWIEDZ