Powierzchnia boczna walca
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 26 lut 2010, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: asd
- Podziękował: 2 razy
Powierzchnia boczna walca
wysokość walca ma długość 9, a przekątna jego przekroju osiowego jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej walca
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Powierzchnia boczna walca
\(\displaystyle{ tg60^o = \frac{h}{2r}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{9}{2r}}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{3} \cdot \frac{2}{9}= \frac{2 \sqrt{3} }{9}}\)
\(\displaystyle{ P_{pb} = 2\pi r \cdot h = 2\pi \cdot \frac{2 \sqrt{3} }{9} \cdot 9 = 4\pi \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{9}{2r}}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{3} \cdot \frac{2}{9}= \frac{2 \sqrt{3} }{9}}\)
\(\displaystyle{ P_{pb} = 2\pi r \cdot h = 2\pi \cdot \frac{2 \sqrt{3} }{9} \cdot 9 = 4\pi \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 26 lut 2010, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: asd
- Podziękował: 2 razy
Powierzchnia boczna walca
W takim razie wyszło Ci inaczej niż u mnie.
Ja to robiłem w taki sposób:
\(\displaystyle{ a \sqrt{3} =9}\) wynika to z własności trójkąta 60,30,90
\(\displaystyle{ r=0,5a}\)
wyjdzie, że r= \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{3}}{2}}\)
no i z tego, że
Pole boczne = \(\displaystyle{ 2\pi r * h= 2\pi * \frac{3 \sqrt{3}}{2} * 9}\)
wynik wyszedł mi \(\displaystyle{ 27\pi \sqrt{3}}\)
Co mam źle?
Ja to robiłem w taki sposób:
\(\displaystyle{ a \sqrt{3} =9}\) wynika to z własności trójkąta 60,30,90
\(\displaystyle{ r=0,5a}\)
wyjdzie, że r= \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{3}}{2}}\)
no i z tego, że
Pole boczne = \(\displaystyle{ 2\pi r * h= 2\pi * \frac{3 \sqrt{3}}{2} * 9}\)
wynik wyszedł mi \(\displaystyle{ 27\pi \sqrt{3}}\)
Co mam źle?
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 12:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 13 razy
Powierzchnia boczna walca
wszystko masz dobrzecraig2 pisze: Co mam źle?
pomyliłaś się przy wyznaczaniu r, zamieniłaś licznik z mianownikiemagulka1987 pisze:\(\displaystyle{ tg60^o = \frac{h}{2r}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{9}{2r}}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{3} \cdot \frac{2}{9}= \frac{2 \sqrt{3} }{9}}\)
\(\displaystyle{ P_{pb} = 2\pi r \cdot h = 2\pi \cdot \frac{2 \sqrt{3} }{9} \cdot 9 = 4\pi \sqrt{3}}\)