w kulę wpisano ostrosłup
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
w kulę wpisano ostrosłup
W kulę o promieniu 5 wpisano ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy \(\displaystyle{ 4 \sqrt{2}}\). Oblicz objętość i pole powierzchni tego ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 3 razy
w kulę wpisano ostrosłup
\(\displaystyle{ \frac{b*H}{2}=\frac{b*x^2}{4R}}\)
następnie obliczamy z twierdzenia pitagorasa i wychodzi równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ H^2-10H+16=0}\)
\(\displaystyle{ H=2 \vee H=8}\) lecz nie jestem pewien czy dwie odpowiedzi powinny wyjść
następnie obliczamy z twierdzenia pitagorasa i wychodzi równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ H^2-10H+16=0}\)
\(\displaystyle{ H=2 \vee H=8}\) lecz nie jestem pewien czy dwie odpowiedzi powinny wyjść
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 9 sty 2012, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
w kulę wpisano ostrosłup
No właśnie. Też robiłem to zadanie i wyszły mi dwie wysokości. Wg odpowiedzi prawidłową wysokością jest wysokość \(\displaystyle{ 8}\) ale niby \(\displaystyle{ 2}\) też pasuje.