W ostroslupie trojkatnym....

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Kila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

W ostroslupie trojkatnym....

Post autor: Kila »

W ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna tworzy z plaszczyzna podstawy kat \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{6}}\) wiedzac ze wysokosc ostroslupa ma dlugosc 6 cm oblicz:
a) objetosc
b) pole powierzchni calkowitej
ODPOWIEDZ