w ostroslupie prawidlowym....

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Kila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

w ostroslupie prawidlowym....

Post autor: Kila »

W ostoslupie prawidlowym czworokatnym odleglosc srodka podstawy od krawedzi bocznej jest rowna 6 a kat nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy ma miare \(\displaystyle{ 60 ^{0}}\) Oblicz
a)objetosc
b) pole powierzchni bocznej
c) tangens kata nachylenia sciany bocznej do podstawy ostroslupa
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

w ostroslupie prawidlowym....

Post autor: Dakurels »

Jeśli jest to ostrosłup prawidłowy czworokątny to jego podstawą jest kwadrat o przekątnej 12. Więc jego bok jest równy \(\displaystyle{ \frac{12}{ \sqrt{2} } =6 \sqrt{2}}\) i jest to jednocześnie średnica okręgu wpisanego w ten kwadrat. Teraz zostaje nam obliczyć wysokość. Jeśli kąt między krawędzią a podstawą to \(\displaystyle{ 60^{o}}\) to mamy tutaj dość łatwą sprawę ponieważ możemy łatwo wyznaczyć wysokość tego ostrosłupa równą \(\displaystyle{ \frac{12\sqrt{3}}{ 2 }}\) więc mamy już wszystkie dane do wyznaczenia objętości ostrosłupa. Wysokość trójkąta, który jest ścianą bocznej obliczymy z twierdzenia Pitagorasa, dla przyprostokątnych będących średnicą okręgu wpisanego i wysokością ostrosłupa. Ten trójkąt będzie również trójkątem, na którym będziemy liczyć tangens więc to chyba wszystko co ci potrzeba.
ODPOWIEDZ