Oblicz Pb i V walca.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ka_ro_la15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 lut 2010, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: karola

Oblicz Pb i V walca.

Post autor: ka_ro_la15 »

Przekrój osiowy walca jest kwadratem o przekątnej 5\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) cm. Oblicz Pb i V walca.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Oblicz Pb i V walca.

Post autor: Lbubsazob »

Przekątna kwadratu ma \(\displaystyle{ 5 \sqrt{2}}\), więc bok kwadratu ma 5.
Wynika z tego, że wysokość walca to 5, a promień podstawy - 2,5.

\(\displaystyle{ V=P_p\cdot H \\
P_p=\pi \cdot r^2=6,25\pi \\
V=5\cdot 6,25\pi=31,25\pi}\)


\(\displaystyle{ P_b=2\pi r \cdot H \\
P_b=2\pi\cdot 2,5 \cdot 5=25\pi}\)
ODPOWIEDZ