Z pełnego naczynia stożkowego o wysokości \(\displaystyle{ 18cm}\) i średnicy podstawy \(\displaystyle{ 24cm}\) przelano ciecz do pustego naczynia w kształcie walca o średnicy podstawy \(\displaystyle{ 10cm}\). oblicz wysokosc \(\displaystyle{ h}\) słupa cieczy w tym naczyniu.
Proszę o pomoc.
Z pełnego naczynia stożkowego o wysokości
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Września
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 17 razy
Z pełnego naczynia stożkowego o wysokości
\(\displaystyle{ Vs= \frac{ \pi r ^{2}h }{3}=864 \pi}\)
\(\displaystyle{ \pi \cdot r ^{2}h=864\pi}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{864\pi}{\pi \cdot r^{2}}=34,56cm}\)
\(\displaystyle{ \pi \cdot r ^{2}h=864\pi}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{864\pi}{\pi \cdot r^{2}}=34,56cm}\)