Oblicz objętosc bryły powstałej z obrotu trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ ABCD}\) wokół najdłuższego boku, wiedząc, że wierzchołek \(\displaystyle{ B}\) leży na początku układu współrzędnych oraz \(\displaystyle{ A=(3,1)}\) i \(\displaystyle{ C=(2,2)}\).
Proszę o pomoc.
Oblicz objętosc bryły
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Oblicz objętosc bryły
Liczymy długości boków trójkąta:
\(\displaystyle{ |CA|= \sqrt{(3-2)^{2}+(1-2)^{2}} = \sqrt{2} \\ |BC|= \sqrt{8}=2 \sqrt{2} \\ |BA|= \sqrt{10}}\)
Teraz, wiesz, który to najdłuższy bok
\(\displaystyle{ |CA|= \sqrt{(3-2)^{2}+(1-2)^{2}} = \sqrt{2} \\ |BC|= \sqrt{8}=2 \sqrt{2} \\ |BA|= \sqrt{10}}\)
Teraz, wiesz, który to najdłuższy bok
Ostatnio zmieniony 25 lut 2010, o 19:54 przez Quaerens, łącznie zmieniany 1 raz.
Oblicz objętosc bryły
Tak trójkąt ABCD. D to wierzchołek poprowadzony od punktu C , i jest to promień - r