zad 1 Oblicz Pc i V walca wpisanego w sześcian o boku a.
zad 2 Promień podstawy walca jest równy r, a przekątna jego przekroju osiowego tworzy z podstawą walca kąt o mierze \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz Pc i V walca.
Oblicz Pc i V walca
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Września
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 17 razy
Oblicz Pc i V walca
1)h=a
\(\displaystyle{ r \frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ Pp= \pi \cdot r ^{2}= \frac{a ^{2} \cdot \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ pb=2 \cdot \pi \cdot r \cdot a=a ^{2} \cdot \pi}\)
\(\displaystyle{ Pc= \frac{5a ^{2} \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ V=Pp \cdot a= \frac{a ^{3} \cdot \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ r \frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ Pp= \pi \cdot r ^{2}= \frac{a ^{2} \cdot \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ pb=2 \cdot \pi \cdot r \cdot a=a ^{2} \cdot \pi}\)
\(\displaystyle{ Pc= \frac{5a ^{2} \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ V=Pp \cdot a= \frac{a ^{3} \cdot \pi }{4}}\)