oblicz pole powierzchni bocznej stożka o wysokości 3 i objętości v=\(\displaystyle{ \ 6 \pi}\)
Prosze o rozwiazanie:)
pole stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
pole stożka
Robisz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \pi rl=3\\ \frac{1}{3}\pi r ^{2}H=6\pi \end{cases}}\)
Trochę liczenia, wyznaczasz r, potem H, a potem TW. Pitagorasa l.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \pi rl=3\\ \frac{1}{3}\pi r ^{2}H=6\pi \end{cases}}\)
Trochę liczenia, wyznaczasz r, potem H, a potem TW. Pitagorasa l.
Pozdrawiam.
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
pole stożka
Wzór na objętość stożka: \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^2 h}\)
porównaj go z podaną objętością w zadaniu aby wyliczyć \(\displaystyle{ r}\)
Potem z twierdzenia pitagorasa wylicz tworzącą \(\displaystyle{ l}\)
podstaw do wzoru na pole powierzchni bocznej i gotowe.
\(\displaystyle{ l^2=h^2+r^2}\)
-- 24 lut 2010, o 20:18 --
w zadaniu \(\displaystyle{ h=3}\)
porównaj go z podaną objętością w zadaniu aby wyliczyć \(\displaystyle{ r}\)
Potem z twierdzenia pitagorasa wylicz tworzącą \(\displaystyle{ l}\)
podstaw do wzoru na pole powierzchni bocznej i gotowe.
\(\displaystyle{ l^2=h^2+r^2}\)
-- 24 lut 2010, o 20:18 --
nie prawda, że \(\displaystyle{ \pi rl=3}\)maciej1997 pisze:Robisz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \pi rl=3\\ \frac{1}{3}\pi r ^{2}H=6\pi \end{cases}}\)
Trochę liczenia, wyznaczasz r, potem H, a potem TW. Pitagorasa l.
Pozdrawiam.
w zadaniu \(\displaystyle{ h=3}\)