Wykaż że prostokąt obracający się raz wokół dłuższego boku i drugi raz wokół krótszego boku wyznacza walce o tym samym polu powierzchni bocznej.
Proszę o pomoc.
Wykaż że prostokąt obracający się raz wokół dłuższego boku
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wykaż że prostokąt obracający się raz wokół dłuższego boku
Wskazówka:
Oznacz boki prostokąta przez a i b. Podczas obrotów wokół boków mogą powstać dwa różne walce:
I: o promieniu podstawy a i wysokości b
II: o promieniu podstawy b i wysokości a
Oblicz pola powierzchni bocznej tych walców i wszystko będzie jasne.
Oznacz boki prostokąta przez a i b. Podczas obrotów wokół boków mogą powstać dwa różne walce:
I: o promieniu podstawy a i wysokości b
II: o promieniu podstawy b i wysokości a
Oblicz pola powierzchni bocznej tych walców i wszystko będzie jasne.
Wykaż że prostokąt obracający się raz wokół dłuższego boku
Wiesz, nie bardzo mi idzie z zadaniami typu "wykaż" albo "uzasadnij"
mógłbyś dac większa podpowiedź albo rozwiazac to zadanie. będę bardzo wdzięczna.
mógłbyś dac większa podpowiedź albo rozwiazac to zadanie. będę bardzo wdzięczna.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wykaż że prostokąt obracający się raz wokół dłuższego boku
I: promień podstawy a i wysokość b
\(\displaystyle{ P_{b1}= 2 \pi a \cdot b}\)
II: promień podstawy b i wysokość a
\(\displaystyle{ P_{b2}= 2 \pi b \cdot a}\)
\(\displaystyle{ P_{b1}= 2 \pi a \cdot b}\)
II: promień podstawy b i wysokość a
\(\displaystyle{ P_{b2}= 2 \pi b \cdot a}\)