Z kawałka blachy w kształcie prostokąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Z kawałka blachy w kształcie prostokąta

Post autor: 91patii »

Z kawałka blachy w kształcie prostokąta o długości \(\displaystyle{ 48cm}\) i szerokości \(\displaystyle{ 20cm}\) należy wykonac boczną powierzchnię naczynia w kształcie walca, odpowiednio ją zwijając. Które naczynie miało większą objętosc: czy to, którego wysokosc równa jest szerokości blachy, czy to, którego wysokosc równa się dlugosci blachy?

Proszę o pomoc...
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Z kawałka blachy w kształcie prostokąta

Post autor: wujomaro »

Wiemy, że:
\(\displaystyle{ 2\pi r=48}\), albo \(\displaystyle{ 2\pi r=20}\) liczymy r, H to długość drugiego boku, i sprawdzamy, które ma większą objętość. \(\displaystyle{ V=\pi r ^{2}H}\)
Pozdrawiam.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Z kawałka blachy w kształcie prostokąta

Post autor: 91patii »

czyli

\(\displaystyle{ 2\pi r=48 /:2}\)
\(\displaystyle{ \pi r=24 /:\pi}\)
\(\displaystyle{ r=}\)\(\displaystyle{ \frac{24}{\pi}}\)

a,

\(\displaystyle{ 2\pi r=20 /:2}\)
\(\displaystyle{ \pi r=10 /:\pi}\)
\(\displaystyle{ r=}\)\(\displaystyle{ \frac{10}{\pi}}\)

? i to podstawic do wzoru :] ?-- 25 lutego 2010, 18:15 --hmm ?
ODPOWIEDZ