Naczynie o pojemności 1 litra ma kształt walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Naczynie o pojemności 1 litra ma kształt walca

Post autor: 91patii »

Naczynie o pojemności 1 litra ma kształt walca, którego \(\displaystyle{ H}\) jest \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) razy większa niż średnica podstawy. Oblicz promień podstawy walca.

Proszę o pomoc.
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

Naczynie o pojemności 1 litra ma kształt walca

Post autor: crimlee »

\(\displaystyle{ 1l = 1dm^3}\)
\(\displaystyle{ V= \pi \cdot \frac{d^2}{4} \cdot H}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{3}{2}d}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{d}{2}}\)
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Naczynie o pojemności 1 litra ma kształt walca

Post autor: 91patii »

no a dalej?
i moglbys wytlumaczyc?
yuio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 25 lut 2010, o 12:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 13 razy

Naczynie o pojemności 1 litra ma kształt walca

Post autor: yuio »

\(\displaystyle{ V= \pi r ^{2} H}\)

d=2r

H= \(\displaystyle{ \frac{3}{2} d = \frac{3}{2} \cdot 2r=3r}\)

1= \(\displaystyle{ \pi r ^{2} \cdot 3r}\)

dalej już tylko rozwiązać równanie
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Naczynie o pojemności 1 litra ma kształt walca

Post autor: 91patii »

a jeszcze co to znaczy "d"-- 25 lutego 2010, 18:17 --i oczywiscie dziekuje
yuio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 25 lut 2010, o 12:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 13 razy

Naczynie o pojemności 1 litra ma kształt walca

Post autor: yuio »

d to średnica
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Naczynie o pojemności 1 litra ma kształt walca

Post autor: 91patii »

dziekuje
ODPOWIEDZ