Jeśli ktoś będzie taki miły i pomorze mi zrobić zadania z góry dziękuję. Nie muszą być wszystkie. Potrzebuję pomocy
1. Odpowiednio zwijając prostokąt o bokach \(\displaystyle{ 16}\) i \(\displaystyle{ 9\pi}\), można utworzyć powierzchnię boczną walca o wysokości \(\displaystyle{ 16}\) lub walca o wysokości \(\displaystyle{ 9\pi}\). Objętość, którego z tych walców jest liczbą wymierną?
2. Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na płaszczyźnie jest wycinkiem koła o promieniu 16 i kącie środkowym 225 stopni. Oblicz objętość tego stożka.
3. Oblicz objętość stożka ściętego, którego podstawy mają promienie 6 i 9, a tworząca jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
4. Oblicz objętość kuli wpisanej w walec o objętości \(\displaystyle{ 54\pi}\).
5. Oblicz pole powierzchni bryły powstałej w wyniku obrotu trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 20 i 21 wokół przeciwprostokątnej.
Bryły Obrotowe
Bryły Obrotowe
Ostatnio zmieniony 24 lut 2010, o 12:38 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 lut 2010, o 18:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ZIELONA GÓRA
Bryły Obrotowe
szklankę o średnicy 0.3 dm napełniono pepsi cola do wysokości 2 cm od górnej krawędzi. ile kulistych kostek lodu o średnicy 2 cm można wrzucić do tej szklanki nie powodując rozlania napoju