Wycinek Koła, Walec, Kula

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lowelas66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 5 maja 2009, o 17:21
Płeć: Kobieta

Wycinek Koła, Walec, Kula

Post autor: lowelas66 »

Mam do rozwiązania parę zadań. Niestety jest lewy z matmy, czy mógłby ktoś pomóc ? z góry ślicznie dziękuję.
1. Z wycinka koła o promieniu \(\displaystyle{ 16}\) i kącie środkowym \(\displaystyle{ 135^{o}}\) utworzono powierzchnię poczną stożka. Oblicz wysokość tego stożka.

2.Odpowiednio zwijając prostokąt o bokach \(\displaystyle{ 9}\) i \(\displaystyle{ 16 \pi}\) , można utworzyć powierzchnię boczną walca o wysokości \(\displaystyle{ 9}\) lub walca o wysokości \(\displaystyle{ 16 \pi}\) . Który z walców ma większą pojemność?

3.Trapez prostokątny o podstawach \(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ 8}\) oraz kącie \(\displaystyle{ 45^{o}}\) obraca się wokół podstawy. Oblicz objętość powstałej bryły obrotowej.

4.Kulę o promieniu \(\displaystyle{ R}\) przecięto płaszczyzną oddaloną od środka kuli o \(\displaystyle{ \frac{1}{4}R}\). Oblicz pole otrzymanego przekroju.

Wszelkie pomoce się przydadzą.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2010, o 02:18 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
ODPOWIEDZ