Oblicz objętosc czworościanu foremnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Oblicz objętosc czworościanu foremnego

Post autor: 91patii »

Oblicz objętosc czworościanu foremnego o krawędzi długości 10cm.

Proszę o pomoc.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Oblicz objętosc czworościanu foremnego

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ V= \frac{a^3 \sqrt{2} }{12}= \frac{10^3 \sqrt{2} }{12}= \frac{1000 \sqrt{2} }{12} = \frac{250 \sqrt{3} }{3} \ cm^3}\)
gandalf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 sty 2008, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Net

Oblicz objętosc czworościanu foremnego

Post autor: gandalf »

\(\displaystyle{ \frac{1000 \sqrt{2} }{12} = \frac{250 \sqrt{2} }{3}}\) a nie jak napisała agulka1987 \(\displaystyle{ \frac{250 \sqrt{3} }{3}}\)
ODPOWIEDZ