Prostokąt ma boki o długościach 6cm i 8cm. Oblicz stosunek objętości bryły, jaka powstanie po obrocie tego prostokąta wokół dłuższego boku, do objętości bryły powstałej z obrotu wokół krótszego boku.
proszę o pomoc.
Prostokąt ma boki o długościach
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Prostokąt ma boki o długościach
w obu przypadkach powstaną walce. Obracając wokół dłuższego boku powstanie walec o ysokości 8 i promieniu podstawy 6, obracając okół krótszego boku odrotnie
\(\displaystyle{ V=\pi r^2 \cdot H}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}} = \frac{\pi \cdot 6^2 \cdot 8}{\pi \cdot 8^2 \cdot 6} = \frac{288\pi}{384\pi}= \frac{3}{4}}\)
stosunek \(\displaystyle{ V_{1}:V_{2} = 3:4}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r^2 \cdot H}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}} = \frac{\pi \cdot 6^2 \cdot 8}{\pi \cdot 8^2 \cdot 6} = \frac{288\pi}{384\pi}= \frac{3}{4}}\)
stosunek \(\displaystyle{ V_{1}:V_{2} = 3:4}\)
Prostokąt ma boki o długościach
ale w odpowiedziach hest ze V1 > V2-- 24 lutego 2010, 18:48 --a nie sory...dobrze zrobilas, nie popatrzylam na to zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy