Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
matias1010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 24 sty 2010, o 10:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nd
Podziękował: 7 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: matias1010 »

Witam
Miałem pewne problemy z zadaniem i chciałbym aby ktoś mi sprawdził
oto treść:
Rysunek obok przedstawia ostrosłup prawidłowy czworokątny, Oblicz:
a)Objętość ostrosłupa
b)Długość przekątnej podstawy
c)Długość krawędzi bocznej


A takie wyniki mi wyszły:
a)V=213,3
b)4√2
c)2√33

Dziękuję za wszelkie zainteresowanie

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, o 18:11 przez matias1010, łącznie zmieniany 1 raz.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: Lbubsazob »

matias1010 pisze: a)Objętość graniastosłupa
Przecież to ostrosłup...
a)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P_p\cdot H= \frac{1}{3}\cdot 640=213,(3)}\)
b)Długość przekątnej graniastosłupa
Chodzi chyba o przekątną podstawy, bo nie da się obliczyć przekątnej ostrosłupa.

c)
h - wysokość ściany bocznej
k - krawędź
\(\displaystyle{ 10^2+4^2=h^2 \\
h^2=116 \\
h= \sqrt{116}=2 \sqrt{29}}\)


\(\displaystyle{ 4^2+116=k^2 \\
132=k^2 \\
k= \sqrt{132}=2 \sqrt{33}}\)
kasia_m15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 lis 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zamosc

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: kasia_m15 »

rysunek przedstawia ostroslup a podpunkty do zadania sa o granniastoslupie wiec ..?
help_me;)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 8 wrz 2006, o 20:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 12 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: help_me;) »

Dlugosc przekatnej podstawy nie jest \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}\) tylko \(\displaystyle{ 8\sqrt{2}}\)

A podpunkt C można szybciej obliczyć korzystajac z wyliczonej już przekątnej podstawy
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, o 18:13 przez help_me;), łącznie zmieniany 1 raz.
matias1010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 24 sty 2010, o 10:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nd
Podziękował: 7 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: matias1010 »

Przepraszam za pomyłkę, pomyliły mi się zadania
wszystko poprawiłem
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: wujomaro »

b) Skoro bok ma 8, to przekątna ma \(\displaystyle{ =a \sqrt{2}= 8 \sqrt{2}}\)
c) Z tw. Pitagorasa wychodzi mi, że masz dobrze.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ