Oblicz długości promieni podstaw stożków, których powierzchnię boczną tworzą wycinki kół przedstawionych na rysunku. Jestem w 3 gimnazjum więc proszę o rozwiązanie na moim poziomie. Będą ++++++++++++++
a)
b)
c)
[url=http://img175.imageshack.us/i/28175204.png/][/url]
Długośći promieni podstaw stożków
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Długośći promieni podstaw stożków
wszystkie zadania robisz analogicznie.
a.
promień wycinka koła: R = 4
z proporcji mamy: \(\displaystyle{ \frac{2 \, \pi \, R}{360} = \frac{l}{120}}\)
liczysz długość łuku, który jest obwodem podstawy stożka: \(\displaystyle{ l = 2 \, \pi \, r}\)
gdzie r - promień podstawy stożka.
a.
promień wycinka koła: R = 4
z proporcji mamy: \(\displaystyle{ \frac{2 \, \pi \, R}{360} = \frac{l}{120}}\)
liczysz długość łuku, który jest obwodem podstawy stożka: \(\displaystyle{ l = 2 \, \pi \, r}\)
gdzie r - promień podstawy stożka.