Witam
Mam problem z zadaniem.
Rysunek przedstawia ostrosłup prawidłowy trójkątny. Oblicz:
a) pole podstawy
b) wysokość ściany bocznej
c) pole powierzchni bocznej
Dziękuję za wszelkie zainteresowanie,
Pozdrawiam
Ostrosłup prawidłowy trojkątny
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 24 sty 2010, o 10:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nd
- Podziękował: 7 razy
- martuska31
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Ostrosłup prawidłowy trojkątny
a)
Pp=a^sqrt3/4=36sqrt3/4=> 9sqrt3
b)
h- wysokość ściany bocznej
1/2a=3
3^+h^=5^
h=4
c)
Ppow bocznej= 3*Ptrojkata=3*1/2*6*4=36
Pp=a^sqrt3/4=36sqrt3/4=> 9sqrt3
b)
h- wysokość ściany bocznej
1/2a=3
3^+h^=5^
h=4
c)
Ppow bocznej= 3*Ptrojkata=3*1/2*6*4=36