Sześcian , graniastosłup , stożek wpisany w walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
keti16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 kwie 2009, o 22:16
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Sześcian , graniastosłup , stożek wpisany w walec

Post autor: keti16 »

Nie jestem zbyt dobra z matematyki dlatego proszę o pomoc :
zad1. Znajdź miarę Kąta między przekątnymi sześcianu .
zad2. Wysokość graniastosłupa prostego ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{15}}\) , a jego podstawą jest trapez równoramienny o bokach długości \(\displaystyle{ 3,\sqrt{2} ,1,\sqrt{2}}\).
a)Znajdź miary kątów między sąsiednimi ścianami bocznymi ?
b)Pod jakim kątem przekątna graniastosłupa jest nachylona do podstawy ?
zad3.W stożek wpisano walec , którego promień podstawy jest 3 razy mniejszy od promienia podstawy stożka . Oblicz stosunek objętości tych brył .
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, o 21:11 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ