Oblicz obj. walca - co źle ?

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Lord_W
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 12 mar 2009, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz obj. walca - co źle ?

Post autor: Lord_W »

Polecenie : Powierzchnia boczna walca jest prostokątem, którego przekątne mają długośc 12dm i przecinają się pod kątem\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\). Oblicz objetosc tego walca. Rozważ dwa przypadki.
I przypadek

\(\displaystyle{ sin15= \frac{H}{12} \\ sin(45-30)=\frac{H}{12}}\)
\(\displaystyle{ H=3( \sqrt{6} - \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ H ^{2}+ (2\pi *r )^{2} = 12 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ r ^{2}= \frac{18+9 \sqrt{3} }{\pi ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ V=\pi*r ^{2}*H=\pi*\frac{18+9 \sqrt{3} }{\pi ^{2} } *3( \sqrt{6} - \sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{27}{\pi} ( \sqrt{6} - \sqrt{2} )}\)
dzidka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 26 mar 2009, o 21:11
Płeć: Kobieta
Pomógł: 36 razy

Oblicz obj. walca - co źle ?

Post autor: dzidka »

wg mnie w wyniku końcowym w nawiasie powinno być \(\displaystyle{ \sqrt{6}+ \sqrt{2}}\) musiałeś pomylić się w znakach przy mnożeniu, poza tym wygląda na dobrze
Lord_W
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 12 mar 2009, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz obj. walca - co źle ?

Post autor: Lord_W »

Masz rację, ale to błąd był przy przepisywaniu, a w zeszycie pojawił mi się inny błąd, pierwiastek z 2 zastąpiłem pierwiastkiem z 3 - tak to jest jak się niewyraźnie pisze
dzidka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 26 mar 2009, o 21:11
Płeć: Kobieta
Pomógł: 36 razy

Oblicz obj. walca - co źle ?

Post autor: dzidka »

czasami tak się zdarza pozdrawiam
ODPOWIEDZ