Dany jest sześcian

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
jerer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 29 maja 2008, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Dany jest sześcian

Post autor: jerer »

Dany jest sześcian o krawędzi długości 3cm. W sześcianie tym wydrążono trzy tunele o przekroju 1cm. Częścią współną tych tuneli jest sześcian o krawędzi długości 1cm. Objętość tej bryły jest równa?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Dany jest sześcian

Post autor: Sherlock »

Może pomoże
jerer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 29 maja 2008, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Dany jest sześcian

Post autor: jerer »

raczej pomoże
Semtex4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Września
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 17 razy

Dany jest sześcian

Post autor: Semtex4 »

a=3cm
b=1cm
Vc- objętość całkowita
Vt- objętość jednego tunelu
Vw- objętość "wycięć"
Vb- objętość bryły
\(\displaystyle{ Vc= a^{3}=27cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ Vt=b ^{2} \cdot a=3cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ Vw=3 \cdot Vt-2 \cdot b ^{3}=7cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ Vb=Vc-Vw=20cm ^{3}}\)
ODPOWIEDZ