Figury obrotowe

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
miodek557
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 lut 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pOZNAŃ

Figury obrotowe

Post autor: miodek557 »

Mam takie 2 zadania bardzo proszę o rozwiązanie z góry dzięki
Oblicz Pole pow. i objętośc Stożka którego tworząca o dł 10 jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopny
W walcu pole pow,bocznej jest równe sumie pól podstaw. Oblicz kąt nachylenia przekątnej przekroju osiowego do płaszczyzny podstawy. wielki dzięki za rozwiązanie
jerer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 29 maja 2008, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Figury obrotowe

Post autor: jerer »

1)
\(\displaystyle{ \frac{R}{10} = 60*}\)

\(\displaystyle{ \frac{R}{10} = \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ R=5}\)

\(\displaystyle{ \frac{H}{10} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

\(\displaystyle{ 2H=10 \sqrt{3}
H=5 \sqrt{3}}\)


narazie pierwsze nad mysle

2)
Tylko nie jestem pewien
Pb=2Pp

\(\displaystyle{ 2 \pi Rh = 2 \pi R (h+R)}\)

\(\displaystyle{ h= h+R
2h = R}\)

\(\displaystyle{ h= \frac{1}{2} r}\)

więc powinno być chyba\(\displaystyle{ 60 ^{o}}\)
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, o 18:40 przez jerer, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Figury obrotowe

Post autor: macpra »

jerer pisze:1)
\(\displaystyle{ \frac{R}{10} = 60*}\)

\(\displaystyle{ \frac{R}{10} = \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ R=5}\)

\(\displaystyle{ \frac{H}{10} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

\(\displaystyle{ 2H=10 \sqrt{3}
H=5 \sqrt{3}}\)


narazie pierwsze nad mysle

to chyba jakiś skrót myślowy... powinno być zapisane tak:
\(\displaystyle{ \frac{R}{10} = cos60^\circ}\)

\(\displaystyle{ \frac{R}{10} = \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ R=5}\)

\(\displaystyle{ \frac{H}{10} = sin60^\circ}\)

\(\displaystyle{ \frac{H}{10} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

\(\displaystyle{ 2H=10 \sqrt{3}
H=5 \sqrt{3}}\)


-- 21 lut 2010, o 18:49 --
jerer pisze: 2)
Tylko nie jestem pewien
Pb=2Pp

\(\displaystyle{ 2 \pi Rh = 2 \pi R (h+R)}\)

\(\displaystyle{ h= h+R
2h = R}\)

\(\displaystyle{ h= \frac{1}{2} r}\)

więc powinno być chyba\(\displaystyle{ 60 ^{o}}\)
ośmielę się podważyć teorię, choć nie wiem jak dalej rozwiązać:

skoro:
\(\displaystyle{ P_b=2 \cdot P_p}\) to mamy zapis:

\(\displaystyle{ 2\pi Rh=2 \cdot \pi R^2}\) stąd wychodzi:

\(\displaystyle{ h=R}\)
Fonika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 19 maja 2009, o 21:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

Figury obrotowe

Post autor: Fonika »

Jerer ma racje
\(\displaystyle{ h = 1/2 r}\)
stąd średnica podstawy = h
Dzięki czemu wiemy że trójkąt tworzony przez średnice, wysokość i przekątną przekroju osiowego jest równoramienny i ma jeden kąt 90* (wysokość z podstawą tworzą kąt prosty), więc pozostałe dwa kąty muszą mieć po 45*

Czyli kąt między przekątną, a podstawą jest równy 45*
ODPOWIEDZ