Czworościan foremny
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
Czworościan foremny
Wyznacz objętość i pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego,którego wyskość wynosi \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3} cm}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Czworościan foremny
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{6} }{3}}\)
\(\displaystyle{ 4 \sqrt{3} = \frac{a \sqrt{6} }{3}}\)
\(\displaystyle{ a = 4 \sqrt{3} \cdot \frac{3}{ \sqrt{6} }=6 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{a^3 \sqrt{2} }{12}= \frac{ \left(6 \sqrt{2} \right)^3 \sqrt{2} }{12}=36 \sqrt{2} \ cm^3}\)
\(\displaystyle{ P_{c} = a^2 \sqrt{3} = \left( 6 \sqrt{2}\right)^2 \sqrt{3} = 72 \sqrt{3} \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ 4 \sqrt{3} = \frac{a \sqrt{6} }{3}}\)
\(\displaystyle{ a = 4 \sqrt{3} \cdot \frac{3}{ \sqrt{6} }=6 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{a^3 \sqrt{2} }{12}= \frac{ \left(6 \sqrt{2} \right)^3 \sqrt{2} }{12}=36 \sqrt{2} \ cm^3}\)
\(\displaystyle{ P_{c} = a^2 \sqrt{3} = \left( 6 \sqrt{2}\right)^2 \sqrt{3} = 72 \sqrt{3} \ cm^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: w-wa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
Czworościan foremny
a jakbysmy poprowadzili wysokosc czworoscianu foremnego na wysokosc podstawy to przedzielila by ja na pół(wysokosc trojkata rownobocznego)???