Ile płytek potrzeba na wyłożenie basenu
Ile płytek potrzeba na wyłożenie basenu
Basen w kształcie prostopadłościanu ma wymiary \(\displaystyle{ 2m \times 10m \times 25m}\). Ile potrzeba płytek o wymiarach \(\displaystyle{ 15cm \times 15 cm}\) na wyłożenie dna i ścian tego basenu?
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Ile płytek potrzeba na wyłożenie basenu
Zakładając, że głębokość 2, to mamy do
wyłożenia:
2 ściany o wymiarach 2 na 10
2 ściany o wymiarach 2 na 25
dno o wymiarach 10 na 25
Pole powierzchni do wyłożenia:
\(\displaystyle{ P=2 \cdot 2 \cdot 10+2 \cdot 2 \cdot 25+10 \cdot 25=40+100+250=390m^2}\)
Pole płytki:
\(\displaystyle{ P=15 \cdot 15=225cm^2=0,0225m^2}\)
Ilość płytek:
\(\displaystyle{ \frac{390}{0,0225} =17333 \frac{1}{3}}\)
Czyli potrzebne będzie 17334 pełne płytki.
wyłożenia:
2 ściany o wymiarach 2 na 10
2 ściany o wymiarach 2 na 25
dno o wymiarach 10 na 25
Pole powierzchni do wyłożenia:
\(\displaystyle{ P=2 \cdot 2 \cdot 10+2 \cdot 2 \cdot 25+10 \cdot 25=40+100+250=390m^2}\)
Pole płytki:
\(\displaystyle{ P=15 \cdot 15=225cm^2=0,0225m^2}\)
Ilość płytek:
\(\displaystyle{ \frac{390}{0,0225} =17333 \frac{1}{3}}\)
Czyli potrzebne będzie 17334 pełne płytki.