Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Dany jest trójkąt równoramienny, w którym kąt przy podstawie ma miarę \(\displaystyle{ 30^{\circ}}\), a wysokość opuszczona na podstawę jest równa 1. Oblicz objętość i pole powierzchni bryły otrzymanej przez obrót tego trójkąta wokół jego podstawy.
Objętość i pole pow. bryły otrzymanej przez obrót trójkąta
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Objętość i pole pow. bryły otrzymanej przez obrót trójkąta
Otrzymana bryła to dwa stożki złączone podstawami. Promień każdego stożka wynosi \(\displaystyle{ 1}\). Tworząca wynosi \(\displaystyle{ 2}\) - jest to długość ramienia początkowego trójkąta, wyliczona z \(\displaystyle{ sin30^\circ}\). Podstaw dane do wzorów - pamiętaj aby pomnożyć przez \(\displaystyle{ 2}\) bo mamy dwa stożki.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Objętość i pole pow. bryły otrzymanej przez obrót trójkąta
postaną 2 stożki sklejone podstawami, których promień podstaw równy jest wysokości trójkata, torzące stożkó równe są długości ramion (b) tego trójkata a wysokości stożków równe są połowie długości podstawy trójkata (a).
\(\displaystyle{ h_{t} = r_{s} = 1}\)
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{h_{t}}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{1}{b} \Rightarrow b=2}\)
\(\displaystyle{ b=l=2}\)
\(\displaystyle{ tg30^o = \frac{h_{t}}{ \frac{1}{2}a }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{1}{ \frac{1}{2}a } \Rightarrow a=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h_{s}= a = 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = 2 \cdot 2\pi r_{s} \cdot l = 4\pi \cdot 1 \cdot 2 = 8\pi}\)
\(\displaystyle{ V=2 \cdot \frac{1}{3}\pi r_{s}^2 \cdot h_{s} = \frac{2}{3}\pi \cdot 1 \cdot 2 \sqrt{3} = \frac{4 \sqrt{3} }{3}\pi}\)
\(\displaystyle{ h_{t} = r_{s} = 1}\)
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{h_{t}}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{1}{b} \Rightarrow b=2}\)
\(\displaystyle{ b=l=2}\)
\(\displaystyle{ tg30^o = \frac{h_{t}}{ \frac{1}{2}a }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{1}{ \frac{1}{2}a } \Rightarrow a=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h_{s}= a = 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = 2 \cdot 2\pi r_{s} \cdot l = 4\pi \cdot 1 \cdot 2 = 8\pi}\)
\(\displaystyle{ V=2 \cdot \frac{1}{3}\pi r_{s}^2 \cdot h_{s} = \frac{2}{3}\pi \cdot 1 \cdot 2 \sqrt{3} = \frac{4 \sqrt{3} }{3}\pi}\)
Objętość i pole pow. bryły otrzymanej przez obrót trójkąta
Pole ma wynosić \(\displaystyle{ 4\pi}\). A objętość \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{3} }{3} \pi}\). W objętości widzę gdzie jest błąd, bo wysokość stożka to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\), a nie a. Jeśli ktoś wie jak naprawić ten błąd z polem, proszę o pomoc. Będę wdzięczna.
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Objętość i pole pow. bryły otrzymanej przez obrót trójkąta
a powinno być:agulka1987 pisze:\(\displaystyle{ P_{p} = 2 \cdot 2\pi r_{s} \cdot l = 4\pi \cdot 1 \cdot 2 = 8\pi}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = 2 \cdot \pi r_{s} \cdot l = 2\pi \cdot 1 \cdot 2 = 4\pi}\)
Objętość i pole pow. bryły otrzymanej przez obrót trójkąta
Dzięki wielkie. Tylko dlaczego w liczeniu pola tej bryły nie bierze się pod uwagę pola podstawy?
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Objętość i pole pow. bryły otrzymanej przez obrót trójkąta
Ponieważ pole powierzchni to jest pole powierzchni, czyli tego co na "wierzchu" a podstawa jest wewnątrz powstałej bryły.