Objętości -stereometria

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
magdalenka_17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 lut 2010, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bieszczady

Objętości -stereometria

Post autor: magdalenka_17 »

Przekrojem osiowym stożka jest jest trójkąt prostokątny którego przeciwprostokątna ma długość 6. Objętość tego stożka jest równa ??

Stosunek pół dwóch kul jest równy 1:4. Wobec tego stosunek objętości tych kul jest równy ??

Po rozwinięciu powierzchni bocznej walca na płaszczyźnie otrzymano kwadrat o boku 4 pi . Objętość tego walca jest równa ??

Po rozwinięciu powierzchni bocznej stożka na płaszczyźnie otrzymano jedną czwartą koła o promieniu 8. Promień podstawy tego stożka ma długość
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Objętości -stereometria

Post autor: wujomaro »

ZAd 1
Nieskończenie wiele rozwiązań przy tych danych.
ZAd 3
\(\displaystyle{ H=4\pi}\)
\(\displaystyle{ 4\pi =2\pi r}\)
r=4
\(\displaystyle{ V=\pi r ^{2}H=16\pi \cdot 4\pi =64\pi ^{2}}\)
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ