Czworościan - udowodnij

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Czworościan - udowodnij

Post autor: matshadow »

Witam serdecznie
Kolega przesłał mi zadanie, żebym mu pomógł, jednak sam nie umiem go ruszyć.
"Udowodnij, że jeśli w czworościanie ABCD odcinki łączące wierzchołki tego czworościanu ze środkami okręgów wpisanych w przeciwległe ściany tego czworościanu przecinają się w jednym punkcie, to
\(\displaystyle{ |AB| \cdot |CD|=|AC| \cdot |BD|=|AD| \cdot |BC|}\)"
ODPOWIEDZ