1.powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego boki maja długości 8 i 12. oblicz miarek kota nachylenia przekątnej przekroju osiowego do płaszczyzny podstawy oraz objętość walca.
2.trapez równoramienny obraca się dokoła krótszej podstawy.
- oblicz pole całkowite powierzchni oraz objętość bryły
dane- krótsza podstawa 6 cm, dłuższa 12cm, kąt miedzy dłuższą podstawą a bokiem 60 stopni.
objętości, kąty w walcu
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 24 maja 2008, o 20:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
objętości, kąty w walcu
Wskazówki:
1) Wysokością walca H mogą być boki o długości 8 lub 12. Drugi z boków to obwód podstawy. Należy więc rozpatrzeć dwa przypadki.
Znając obwód podstawy oblicz promień podstawy R oraz średnicę D. Przekątna przekroju osiowego walca to przekątna prostokąta o wymiarach D i H
2) Oblicz wysokość H tego trapezu. Powstała bryła, to walec z "wyciętymi" w jego podstawach stożkami.
Wymiary walca: promień podstawy=H wysokość=A (A - dłuższy bok trapezu)
Wymiary stożków: promień podstawy=H wysokość=(A-B)/2 (B - krótszy bok podstawy)
Objętość powstałej bryły: Różnica objętości walca i dwóch stożków
Pole powierzchni powstałej bryły: Suma powierzchni bocznej walca (zielona) i dwóch pól powierzchni bocznych stożka (czerwona).
Tak wygląda ta bryła (oczywiście taki sam wycięty stożek jest w drugiej podstawie walca)
1) Wysokością walca H mogą być boki o długości 8 lub 12. Drugi z boków to obwód podstawy. Należy więc rozpatrzeć dwa przypadki.
Znając obwód podstawy oblicz promień podstawy R oraz średnicę D. Przekątna przekroju osiowego walca to przekątna prostokąta o wymiarach D i H
2) Oblicz wysokość H tego trapezu. Powstała bryła, to walec z "wyciętymi" w jego podstawach stożkami.
Wymiary walca: promień podstawy=H wysokość=A (A - dłuższy bok trapezu)
Wymiary stożków: promień podstawy=H wysokość=(A-B)/2 (B - krótszy bok podstawy)
Objętość powstałej bryły: Różnica objętości walca i dwóch stożków
Pole powierzchni powstałej bryły: Suma powierzchni bocznej walca (zielona) i dwóch pól powierzchni bocznych stożka (czerwona).
Tak wygląda ta bryła (oczywiście taki sam wycięty stożek jest w drugiej podstawie walca)