stereometria- stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
chitka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 9 kwie 2009, o 15:07
Płeć: Kobieta

stereometria- stożek

Post autor: chitka »

W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 30, a przeciwprostokątna ma długość 2. Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót trójkąta wokół prostej przechodzącej przez wierzchołek kąta prostego i równoległej do przeciwprostokątnej.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

stereometria- stożek

Post autor: Sherlock »


Najpierw musisz wyliczyć x,y,h,a i b Wszystko za pomocą trygonometrii (lub własności trójkąta 30-60-90 stopni) i podobieństwa trójkątów. Potem już pozostaje liczenie objętości...
chitka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 9 kwie 2009, o 15:07
Płeć: Kobieta

stereometria- stożek

Post autor: chitka »

Coś mi to zadanie nie wychodzi.
jak calość ma 2 to ile w takim razie ma x i y?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

stereometria- stożek

Post autor: wujomaro »

2=2a
a=1
\(\displaystyle{ b=a \sqrt{3}= \sqrt{3}}\)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

stereometria- stożek

Post autor: Sherlock »

Skorzystaj z funkcji trygonometrycznych. Znajomość kątów (30 i 60) oraz długości przeciwprostokątnej (2) pozwala wszystko obliczyć.-- 20 lutego 2010, 21:01 --albo z własności trójkąta 30-60-90, jak podaje maciej1997
ODPOWIEDZ