1.Oblicz pole powerzchni całkowitej czworościanu foremnnego i jego objętosć , gdy jego krawędz jest równa 10 cm .
2. Oblicz objętość ostrosłupa prawidlowego czworokątnego , w którym wysokość ściany bocznej rownej 6 jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.
Oblicz pole powerzchni całkowitej
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 17:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Oblicz pole powerzchni całkowitej
1.
\(\displaystyle{ a=10}\)
wystarczy podstawić do wzorów
\(\displaystyle{ P_{pc} = a^2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{a^3 \sqrt{2} }{12}}\)-- 19 lutego 2010, 16:34 --2.
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{H}{h_{b}}}\)
\(\displaystyle{ H=sin30^o \cdot h_{b} = \frac{1}{2} \cdot 6 = 3}\)
\(\displaystyle{ cos30^o = \frac{ \frac{1}{2}a }{h_{b}}}\)
\(\displaystyle{ a=2 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot 6 = 6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P_{p} \cdot H = \frac{1}{3} \cdot a^2 \cdot H = \frac{1}{3} \cdot \left(6 \sqrt{3} \right)^2 \cdot 3 = 108}\)
\(\displaystyle{ a=10}\)
wystarczy podstawić do wzorów
\(\displaystyle{ P_{pc} = a^2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{a^3 \sqrt{2} }{12}}\)-- 19 lutego 2010, 16:34 --2.
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{H}{h_{b}}}\)
\(\displaystyle{ H=sin30^o \cdot h_{b} = \frac{1}{2} \cdot 6 = 3}\)
\(\displaystyle{ cos30^o = \frac{ \frac{1}{2}a }{h_{b}}}\)
\(\displaystyle{ a=2 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot 6 = 6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P_{p} \cdot H = \frac{1}{3} \cdot a^2 \cdot H = \frac{1}{3} \cdot \left(6 \sqrt{3} \right)^2 \cdot 3 = 108}\)