Puszka do konserw ma kształt walca. Oblicz objętość tej puszki wiedząc , że długość jej
średnicy jest równa 10cm a wysokość 5cm. Ale potrzeba na jej sporządzanie jeśli 20% należy
doliczyć na odpady
Objętość puszki do konserw.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: justyś
Objętość puszki do konserw.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, o 23:00 przez xanowron, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Objętość puszki do konserw.
Czego nie rozumiesz w tym zadaniu? Masz wszystie potrzebne dane, musisz je tylko podstawić pod wzór na objętość walca lub jego powierzchnię a następnie otrzymane pole pomnożyć przez 1,2.
Całe zadanie.
Całe zadanie.
- osa
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 18 lut 2010, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 37 razy
Objętość puszki do konserw.
podstawiamy do wzoru na objętość walca.
\(\displaystyle{ V= \pi \cdot r^{2} \cdot h}\)
po podstawieniu wartości liczbowych wychodzi nam, że
\(\displaystyle{ V=500 \pi cm^{3}}\)
nie rozumiem do końca drugiego pytania. Ale jeżeli chodzi o to ile potrzeba substancji do zakonserwowania to \(\displaystyle{ V \cdot 1.2 = 600 cm^{3}}\)
natomiast jeżeli chodzi o to ile blachy, to podstawiasz do wzoru na pole powierzchni
\(\displaystyle{ P=2 \cdot \pi r^{2} + 2 \pi rh =(200+50) cm^{2}}\)
i mnożysz razy 1.2
czyli \(\displaystyle{ 1.2 \cdot 250 cm^{2}}\) to już możesz sama policzyć
\(\displaystyle{ V= \pi \cdot r^{2} \cdot h}\)
po podstawieniu wartości liczbowych wychodzi nam, że
\(\displaystyle{ V=500 \pi cm^{3}}\)
nie rozumiem do końca drugiego pytania. Ale jeżeli chodzi o to ile potrzeba substancji do zakonserwowania to \(\displaystyle{ V \cdot 1.2 = 600 cm^{3}}\)
natomiast jeżeli chodzi o to ile blachy, to podstawiasz do wzoru na pole powierzchni
\(\displaystyle{ P=2 \cdot \pi r^{2} + 2 \pi rh =(200+50) cm^{2}}\)
i mnożysz razy 1.2
czyli \(\displaystyle{ 1.2 \cdot 250 cm^{2}}\) to już możesz sama policzyć
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, o 19:32 przez miki999, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Objętość puszki do konserw.
osa, zauważ że 10 cm to jest średnica a nie promień
\(\displaystyle{ V=\pi r^2 \cdot h = \pi \cdot 5^2 \cdot 5 = 125\pi cm^3 \approx 392,7 cm^3}\)
\(\displaystyle{ P_{c} \cdot 1,2 = (2 \cdot \pi r^2 + 2\pi r \cdot h) \cdot 1,2 = (50\pi +50\pi) \cdot 1,2 = 120 \pi cm^2 \approx 377 cm^2}\)
Objętość ok \(\displaystyle{ 392,7 cm^3}\)
Na wykonanie puszki potrzeba ok.\(\displaystyle{ 377 cm^2}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r^2 \cdot h = \pi \cdot 5^2 \cdot 5 = 125\pi cm^3 \approx 392,7 cm^3}\)
\(\displaystyle{ P_{c} \cdot 1,2 = (2 \cdot \pi r^2 + 2\pi r \cdot h) \cdot 1,2 = (50\pi +50\pi) \cdot 1,2 = 120 \pi cm^2 \approx 377 cm^2}\)
Objętość ok \(\displaystyle{ 392,7 cm^3}\)
Na wykonanie puszki potrzeba ok.\(\displaystyle{ 377 cm^2}\)