Jak obliczyć objetość tego graniastosłupa
Jak obliczyć objetość tego graniastosłupa
W graniastosłupie prawidłowym trójkatnym wysokosc jest równa 7cm a wysokosc podstawy wynosi dwa pierwiastki z trzech Oblicz objetosc tego graniastosłupa.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Jak obliczyć objetość tego graniastosłupa
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2} \Rightarrow a=4}\)
\(\displaystyle{ V= P_{p}H= \frac{1}{2}ahH=8 \sqrt{3} \cdot 7=56 \sqrt{3}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ V= P_{p}H= \frac{1}{2}ahH=8 \sqrt{3} \cdot 7=56 \sqrt{3}}\)
Pozdrawiam.