Podstawą graniastosłupa...
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 14 razy
Podstawą graniastosłupa...
Witam. Może mi ktoś pomóc ?
1.
Podstawą graniastosłupa jest romb. Długosc przekątnej podstawy i wysokosc maja do siebie jak 1:2:4. Objętosc = 32 cm3. Oblicz długosc krawedzi podstawy tego graniastosłupa.
2. Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest dwa razy większa od pola jego podstawy . Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
3.
Czworościan foremny ma objętosc \(\displaystyle{ V=2\sqrt{2}}\) .Oblicz dlugosc krawedzi tego czworościanu
Bardzo będę wdzięczny za pomoc
1.
Podstawą graniastosłupa jest romb. Długosc przekątnej podstawy i wysokosc maja do siebie jak 1:2:4. Objętosc = 32 cm3. Oblicz długosc krawedzi podstawy tego graniastosłupa.
2. Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest dwa razy większa od pola jego podstawy . Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
3.
Czworościan foremny ma objętosc \(\displaystyle{ V=2\sqrt{2}}\) .Oblicz dlugosc krawedzi tego czworościanu
Bardzo będę wdzięczny za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Podstawą graniastosłupa...
Zad. 3
Objętość czworościanu liczymy ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{a^3 \sqrt{2} }{12}}\). Podstawiasz do wzoru \(\displaystyle{ \frac{a^3 \sqrt{2} }{12}=2 \sqrt{2}}\), liczysz a.
Objętość czworościanu liczymy ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{a^3 \sqrt{2} }{12}}\). Podstawiasz do wzoru \(\displaystyle{ \frac{a^3 \sqrt{2} }{12}=2 \sqrt{2}}\), liczysz a.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 14 razy
Podstawą graniastosłupa...
Dobrze, czyli mam tutaj pomnożyć razy 12? Żeby zlikwidować ten mianownik ? Sorry , ale ja z matmy zielony jestem.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Podstawą graniastosłupa...
Chyba coś tu nie tak, bo powinny być podane 3 długości, żeby stosunek był 1:2:4...ficu777 pisze: Długosc przekątnej podstawy i wysokosc maja do siebie jak 1:2:4.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 14 razy
Podstawą graniastosłupa...
Dobra, to pomińmy to zadanie, tak mi kolega dał podyktował. Może wiesz jak zrobić zadanie 2. ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Podstawą graniastosłupa...
Zad. 2
a - krawędź podstawy
h - wysokość ściany bocznej
k - krawędź boczna
H - wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ P_p=a^2 \\
P_b=4\cdot \frac{1}{2}a\cdot h \\
2P_p=P_b \\
2a^2=2a\cdot h \\
a^2=a\cdot h \\
a=h}\)
a - krawędź podstawy
h - wysokość ściany bocznej
k - krawędź boczna
H - wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ P_p=a^2 \\
P_b=4\cdot \frac{1}{2}a\cdot h \\
2P_p=P_b \\
2a^2=2a\cdot h \\
a^2=a\cdot h \\
a=h}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Podstawą graniastosłupa...
Już ci mówię dalej.
Teraz narysuj ten trójkąt, co jest w przekroju ostrosłupa. Jest prostokątny. Przyprostokątne to H i \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\) (połowa podstawy), przeciwprostokątna to h (ale a=h, więc potraktujmy to jako a).
Wychodzi na to, że to połowa trójkąta równobocznego. Chodzi o ten kąt między a i h, ma on miarę \(\displaystyle{ 60^o}\).
Teraz narysuj ten trójkąt, co jest w przekroju ostrosłupa. Jest prostokątny. Przyprostokątne to H i \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\) (połowa podstawy), przeciwprostokątna to h (ale a=h, więc potraktujmy to jako a).
Wychodzi na to, że to połowa trójkąta równobocznego. Chodzi o ten kąt między a i h, ma on miarę \(\displaystyle{ 60^o}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 14 razy
Podstawą graniastosłupa...
Oki, dzięki wielkie ! pochwały dałem przy każdym z postów . A myślisz, że jak powinno być sformułowane to zadanie 1?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Podstawą graniastosłupa...
Powinno być chyba: długość boku podstawy, przekątna podstawy i wysokość są w stosunku 1:2:4. Jednak bok podstawy jest istotny, więc musiał być podany. Zaraz spróbuję to wyliczyć
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Podstawą graniastosłupa...
A nie, sorry, bo mamy ten bok wyliczyć. To chyba chodziło o drugą przekątną...
e - przekątna
f - przekątna
H - wysokość
\(\displaystyle{ P_p= \frac{e\cdot f}{2} \\
f=2e \\
H=4e}\)
\(\displaystyle{ V=P_p\cdot H \\
V= \frac{e(2e)}{2}\cdot 4e}\)-- 17 lut 2010, o 20:14 --\(\displaystyle{ \frac{2e^2}{2}\cdot 4e=4e^3=32 \\
e^3=8 \\
e=2 \\
f=4}\)
Podziel ten romb przekątnymi, a wtedy bok a można obliczyć z Pitagorasa.
e - przekątna
f - przekątna
H - wysokość
\(\displaystyle{ P_p= \frac{e\cdot f}{2} \\
f=2e \\
H=4e}\)
\(\displaystyle{ V=P_p\cdot H \\
V= \frac{e(2e)}{2}\cdot 4e}\)-- 17 lut 2010, o 20:14 --\(\displaystyle{ \frac{2e^2}{2}\cdot 4e=4e^3=32 \\
e^3=8 \\
e=2 \\
f=4}\)
Podziel ten romb przekątnymi, a wtedy bok a można obliczyć z Pitagorasa.