objętość i pole powierzchni stożka
objętość i pole powierzchni stożka
W stożku tworząca długości 10 cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni . Oblicz objętość i pole powierzchni stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
objętość i pole powierzchni stożka
najpierw narysuj sobie przekrój tego stożka(trójkąt o bokach: H;r;l + kat 30), wyznacz H i r w zaleznosci od l(jako funkcje f(l)),, teraz już wystarczy podstawić do wzorów
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
objętość i pole powierzchni stożka
Podałeś wynik to podaj obliczenia
mateusz_rad pisze:\(\displaystyle{ V=125 \pi cm ^{3}}\)
Pzdr.
MM.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
objętość i pole powierzchni stożka
mateusz_rad, nie widze zadnego sensu pisania odpowiedzi...
na co mu ona skoro nie ma pojecia jak rozwiazac zadanie?
siklers, napisalem co masz zrobic, jak nie wiesz wroc do ksiazek i sie poucz
na co mu ona skoro nie ma pojecia jak rozwiazac zadanie?
siklers, napisalem co masz zrobic, jak nie wiesz wroc do ksiazek i sie poucz
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
objętość i pole powierzchni stożka
Poczytaj na necie o własnościach boków trójkąta o kątach 30,60, 90.
Podpowiedź: H-wysokość stożka l- tworząca stożka.
\(\displaystyle{ H= \frac{1}{2}l}\)
Pzdr.
MM.
Podpowiedź: H-wysokość stożka l- tworząca stożka.
\(\displaystyle{ H= \frac{1}{2}l}\)
Pzdr.
MM.
objętość i pole powierzchni stożka
Nie mogę tego zrobić . Robię tak jak radzicie ale nie wychodzi mi-- 22 lut 2010, o 13:51 --
Czy taki wynik powinien wyjśćmateusz_rad pisze:\(\displaystyle{ V=125 \pi cm ^{3}}\)
objętość i pole powierzchni stożka
Tworząca jest nachylona pod kątem \(\displaystyle{ 30*}\), a więc wyraźnie zachęcają nas do skorzystania z funkcji trygonometrycznych.
Wysokość stożka, tworząca i promień podstawy tworzą nam trójką prostokątny gdzie
\(\displaystyle{ l = 10cm}\)
\(\displaystyle{ r = ?}\)
\(\displaystyle{ h = ?}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 30*}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{h}{l}}\) (Jeśli nie wiesz dlaczego: )
Z tabeli funkcji trygonometrycznych wiemy że
\(\displaystyle{ sin30* = \frac{1}{2}}\)
więc
\(\displaystyle{ \frac{h}{l} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{10} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2h = 10}\)
\(\displaystyle{ h = 5}\)
Pierwsze koty za płoty . Ponieważ mamy już dwie ściany trójkąta możemy posłużyć się twierdzeniem pitagorasa gdzie:
\(\displaystyle{ h^{2} + r^{2} = l^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5 ^{2} + r ^{2} = 10 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ r^{2} = 100 - 25}\)
\(\displaystyle{ r^{2} = 75}\)
\(\displaystyle{ r = 5\sqrt{3}}\)
Dalej już tylko podstawiamy pod wzór
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} \cdot \pi \cdot r^{2} \cdot h}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} \cdot \pi \cdot \left(5 \sqrt{3} \right)^{2} \cdot 5}\)
\(\displaystyle{ V = 375 \cdot \frac{1}{2} \pi}\)
\(\displaystyle{ V = 125 \pi}\)
Teraz jasne?
Wysokość stożka, tworząca i promień podstawy tworzą nam trójką prostokątny gdzie
\(\displaystyle{ l = 10cm}\)
\(\displaystyle{ r = ?}\)
\(\displaystyle{ h = ?}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 30*}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{h}{l}}\) (Jeśli nie wiesz dlaczego: )
Z tabeli funkcji trygonometrycznych wiemy że
\(\displaystyle{ sin30* = \frac{1}{2}}\)
więc
\(\displaystyle{ \frac{h}{l} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{10} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2h = 10}\)
\(\displaystyle{ h = 5}\)
Pierwsze koty za płoty . Ponieważ mamy już dwie ściany trójkąta możemy posłużyć się twierdzeniem pitagorasa gdzie:
\(\displaystyle{ h^{2} + r^{2} = l^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5 ^{2} + r ^{2} = 10 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ r^{2} = 100 - 25}\)
\(\displaystyle{ r^{2} = 75}\)
\(\displaystyle{ r = 5\sqrt{3}}\)
Dalej już tylko podstawiamy pod wzór
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} \cdot \pi \cdot r^{2} \cdot h}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} \cdot \pi \cdot \left(5 \sqrt{3} \right)^{2} \cdot 5}\)
\(\displaystyle{ V = 375 \cdot \frac{1}{2} \pi}\)
\(\displaystyle{ V = 125 \pi}\)
Teraz jasne?