przekątna prostopadłościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pecos27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 6 paź 2009, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jar
Podziękował: 6 razy

przekątna prostopadłościanu

Post autor: pecos27 »

oblicz przekątną prostopadłościanu o wymiarach 3x4x5
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

przekątna prostopadłościanu

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ D= \sqrt{a^2+b^2+c^2} = \sqrt{3^2+4^2+5^2} = \sqrt{9+16+25}= \sqrt{50} = 5 \sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ