kula i 2 stożki
kula i 2 stożki
W kulę wpisano dwa stożki o wspólnej podstawie, z których jeden ma pole powierzchni bocznej 3 razy większe od drugiego. Oblicz stosunek wysokości tych stożków.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
kula i 2 stożki
\(\displaystyle{ P_{b1}=3P_{b2}}\)
podstaw tu wzór na pole pow. bocznej walca(obwód kołax jego wysokość) i znajdź zależność pomiędzy wysokościami(promienie się skrócą)
podstaw tu wzór na pole pow. bocznej walca(obwód kołax jego wysokość) i znajdź zależność pomiędzy wysokościami(promienie się skrócą)
kula i 2 stożki
no dobra to przyrównałam pola pow bocznej i wyszło 3l' =l
-- 17 lut 2010, o 15:53 --
a pózniej z pitagorasa i nie wiem co dalej
-- 17 lut 2010, o 15:53 --
a pózniej z pitagorasa i nie wiem co dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
kula i 2 stożki
i teraz z podobieństwa trójkątów:
\(\displaystyle{ \frac{h_{1}}{l_{1}}= \frac{h_{2}}{l_{2}} \Leftrightarrow \frac{h_{1}}{3l_{2}} = \frac{h_{2}}{l_{2}}\\
h_{1}=3h_{2}}\)
przyprostokątna do przeciwprostokątnej w jednym trójkącie, mają się tak samo w obu trójkątach.
\(\displaystyle{ \frac{h_{1}}{l_{1}}= \frac{h_{2}}{l_{2}} \Leftrightarrow \frac{h_{1}}{3l_{2}} = \frac{h_{2}}{l_{2}}\\
h_{1}=3h_{2}}\)
przyprostokątna do przeciwprostokątnej w jednym trójkącie, mają się tak samo w obu trójkątach.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2010, o 16:47 przez zati61, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
kula i 2 stożki
z pitagorasa nie wyliczysz bo masz:
\(\displaystyle{ \begin{cases} h_{1}^2+r^2=l_{1}^2=9l_{2}^2 \\ h_{2}^2+r^2=l_{2}^2 \end{cases}}\)
l2 ci sie nie skroci
\(\displaystyle{ \begin{cases} h_{1}^2+r^2=l_{1}^2=9l_{2}^2 \\ h_{2}^2+r^2=l_{2}^2 \end{cases}}\)
l2 ci sie nie skroci
kula i 2 stożki
i wyjdzie ze jedna wysokość jest 3 razy wieksza od drugiej tak??-- 17 lut 2010, o 16:58 --no tak masz racje