Jesli w graniastoslupie prawidlowym
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 39 razy
Jesli w graniastoslupie prawidlowym
jesli w graniastoslupie prawidlowym szesciokątnym o objetosci\(\displaystyle{ 96\sqrt{3}}\) wszystkie krawedzie maja te sama dlugość rowna a, to ile rowna sie a.? bardzo prosze o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Jesli w graniastoslupie prawidlowym
\(\displaystyle{ V=P_{p} \cdot H = 6 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \cdot a = \frac{3a^3 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 96 \sqrt{3}= \frac{3a^3 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a^3 = 64}\)
\(\displaystyle{ a=4}\)
\(\displaystyle{ 96 \sqrt{3}= \frac{3a^3 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a^3 = 64}\)
\(\displaystyle{ a=4}\)