1. Graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi 4cm i wysokości 3cm przecięto płaszczyzną, która zawiera przekątne przeciwległych ścian bocznych. Jakie pole ma ten przekrój?
2. Podstawą graniastosłupa jest trójkąt prostokątny, w którym przeciwprostokątna ma długość 8cm, a jeden z kątów ma miarę 30'. Powierzchnia boczna tego graniastosłupa po rozwinięciu na płaszczyznę jest kwadratem. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłup.
3. W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym wszystkie krawędzie mają jednakową długość. Wyznacz tangensy kątów nachylenia przekątnych graniastosłupa do płaszczyzny podstawy.
4. Oblicz wysokość prostopadłościanu, którego podstawa jest prostokątem o wymiarach 3 i 4, a pole powierzchni całkowitej wynosi 94.
5. Oblicz objętość i pole powierzchni graniastosłupa, którego podstawą jest romb o przekątnych długości 6cm i 8cm, którego przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt o mierze 45'.
Granistosłup.. 5 zadań.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 sty 2010, o 22:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: never mind
- Podziękował: 1 raz
Granistosłup.. 5 zadań.
tak tylko, że mam zadane te zadania a nie wytłumaczone.
Jak bym wiedziała jak zrobić to bym nie pisała ich nieprawdaż?!
Kumaszi?
Jak bym wiedziała jak zrobić to bym nie pisała ich nieprawdaż?!
Kumaszi?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Granistosłup.. 5 zadań.
Podkreślam tylko pani bystrość...
Funkcje trygonometryczne znasz, czy robisz z własności kątów w trójkącie???
Teraz już nie pozdrawiam.
Funkcje trygonometryczne znasz, czy robisz z własności kątów w trójkącie???
Teraz już nie pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Granistosłup.. 5 zadań.
1.
a=4
h=3
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2+h^2} = \sqrt{a^2+3^2}= \sqrt{25}=5}\)
\(\displaystyle{ P=a \cdot d = 4 \cdot 5=20 \ cm^2}\)-- 16 lutego 2010, 17:17 --4.
a=3
b=4
h=?
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2(ab+ah+bh)}\)
\(\displaystyle{ 94=2(12+3h+4h)}\)
\(\displaystyle{ 94=24+14h}\)
\(\displaystyle{ 14h=70}\)
\(\displaystyle{ h=5}\)
a=4
h=3
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2+h^2} = \sqrt{a^2+3^2}= \sqrt{25}=5}\)
\(\displaystyle{ P=a \cdot d = 4 \cdot 5=20 \ cm^2}\)-- 16 lutego 2010, 17:17 --4.
a=3
b=4
h=?
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2(ab+ah+bh)}\)
\(\displaystyle{ 94=2(12+3h+4h)}\)
\(\displaystyle{ 94=24+14h}\)
\(\displaystyle{ 14h=70}\)
\(\displaystyle{ h=5}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Granistosłup.. 5 zadań.
ZAd 5
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{1}{2} d_{1} d_{2}=24}\)
Z tw. Pitagorasa bok rombu ma 5. Ściany boczne są kwadratami. \(\displaystyle{ P_{b}=100}\)
\(\displaystyle{ V= P_{p}H=120}\)
\(\displaystyle{ P _{c}=148}\)
Do innych zadań jest potrzebne podobne myślenie. Gdybym był na pani miejscu, pierwsze co bym zrobił, to poszukał wzorów w internecie(gdybym ich nie znał). Dopiero gdyby mi to nie wychodziło to wstawiłbym je tu. No ale cóż; nie ja myślę za panią.
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{1}{2} d_{1} d_{2}=24}\)
Z tw. Pitagorasa bok rombu ma 5. Ściany boczne są kwadratami. \(\displaystyle{ P_{b}=100}\)
\(\displaystyle{ V= P_{p}H=120}\)
\(\displaystyle{ P _{c}=148}\)
Do innych zadań jest potrzebne podobne myślenie. Gdybym był na pani miejscu, pierwsze co bym zrobił, to poszukał wzorów w internecie(gdybym ich nie znał). Dopiero gdyby mi to nie wychodziło to wstawiłbym je tu. No ale cóż; nie ja myślę za panią.