wzór na długość promienia okręgu opisanego na pięciokącie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
tobias90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lut 2010, o 23:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie ważne

wzór na długość promienia okręgu opisanego na pięciokącie

Post autor: tobias90 »

Proszę o pomoc w wyprowadzeniu takiego wzoru na długość promienia okręgu opisanego na pięciokącie foremnym. Wzór ten wygląda następująco:




\(\displaystyle{ R=\frac{2a}{\sqrt{2(5-\sqrt{5})}}}\).

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2010, o 23:45 przez Szemek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie krzycz. Tylko spokój może Cię uratować.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

wzór na długość promienia okręgu opisanego na pięciokącie

Post autor: Inkwizytor »

Pozwól że Cię naprowadzę:

- Konstrukcja pięciokąta foremnego (np.: konstrukcja Kochańskiego)
- Zasad złotego podziału odcinka (w jaki sposób się łączy z pięciokątem)

De facto z samej konstrukcji i zależności wynikających z niej wynika ten wzór.
tobias90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lut 2010, o 23:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie ważne

wzór na długość promienia okręgu opisanego na pięciokącie

Post autor: tobias90 »

No tak,ale mi chodzi krok po kroku,ale dziękuję za naprowadzenie i za ciekawy wzór,który łączy 5 stałych matematycznych.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

wzór na długość promienia okręgu opisanego na pięciokącie

Post autor: Inkwizytor »

Żeby dać więcej powodów do satysfakcji z własnych odkryć naprowadzę (zamiast dawać gotowca) jeszcze w ten sposób:

w gotowej konstrukcji znajdź trójkąt prostokątny, podpisz długości R oraz rzeczone a i zastosuj tw. Pitagorasa. Reszta to elementarne przekształcenia.
ODPOWIEDZ