Witam
Otóż mam problem, z zadaniem ciągle wychodzi mi inny wynik aniżeli miałby wyjść
Płyty styropianowe typu FS 15, używane do ocieplania ścian, mają wymiary 60cm x 100cm x 10cm. 1m sześcienny takiego styropianu waży 15kg.
a)Ile waży jedna płyta styropianu?
b)Wyobraź sobie, że płyty układamy jedna na drugiej, tak aby otrzymać wieżę, która ważny co najmniej 1 tonę. Jaką wysokość miałaby taka wieża?
Dziękuję za wszelkie zainteresowanie
Pozdrawiam
Płyty styropianowe, waga oraz wysokość
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 24 sty 2010, o 10:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nd
- Podziękował: 7 razy
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Płyty styropianowe, waga oraz wysokość
Obliczamy objętość jednej płyty:
\(\displaystyle{ V=60 \cdot 100 \cdot 10=60000cm^3=0,06m^3}\)
Liczymy wagę jednej płyty. Z proporcji:
\(\displaystyle{ 1m^3-15kg\\
0,06m^3-x\\\\
x=15 \cdot 0,06\\
x=0,9kg}\)
Liczymy ilość płyt, które będą razem ważyły co najmniej tonę:
\(\displaystyle{ 1t=1000kg\\
1000:0,9=1111 \frac{1}{9}}\)
więc potrzebujemy \(\displaystyle{ 1112}\) pełnych płyt
Liczymy wysokość wieży:
hmm... w sumie są trzy przypadki, ponieważ płyty możemy układać jedna na drugiej na trzy sposoby
prawdopodobnie chodzi o przypadek gdy każda kolejna warstwa ma \(\displaystyle{ 10cm}\), wtedy wysokość wieży:
\(\displaystyle{ 1112 \cdot 10cm=11120cm=111,2m}\)
a w pozostałych przypadkach:
\(\displaystyle{ 1112 \cdot 60cm=66720cm=667,2m}\)
\(\displaystyle{ 1112 \cdot 100cm=111200cm=1112m=1,112km}\)
\(\displaystyle{ V=60 \cdot 100 \cdot 10=60000cm^3=0,06m^3}\)
Liczymy wagę jednej płyty. Z proporcji:
\(\displaystyle{ 1m^3-15kg\\
0,06m^3-x\\\\
x=15 \cdot 0,06\\
x=0,9kg}\)
Liczymy ilość płyt, które będą razem ważyły co najmniej tonę:
\(\displaystyle{ 1t=1000kg\\
1000:0,9=1111 \frac{1}{9}}\)
więc potrzebujemy \(\displaystyle{ 1112}\) pełnych płyt
Liczymy wysokość wieży:
hmm... w sumie są trzy przypadki, ponieważ płyty możemy układać jedna na drugiej na trzy sposoby
prawdopodobnie chodzi o przypadek gdy każda kolejna warstwa ma \(\displaystyle{ 10cm}\), wtedy wysokość wieży:
\(\displaystyle{ 1112 \cdot 10cm=11120cm=111,2m}\)
a w pozostałych przypadkach:
\(\displaystyle{ 1112 \cdot 60cm=66720cm=667,2m}\)
\(\displaystyle{ 1112 \cdot 100cm=111200cm=1112m=1,112km}\)