ostrosłup i tangens kąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
karolina182
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 30 lis 2009, o 20:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

ostrosłup i tangens kąta

Post autor: karolina182 »

Podstawą ostrosłupa abcs jest trójkąt abc,w którym AB=10,AC=BC=13.Krawędź AS ma długość 20 i jest wysokością ostrosłupa.Wyznacz tangens kąta,jaki tworzy ściana BCS z płaszczyzną podstawy.Bardzo proszę o pomoc,przynajmniej o rysunek do tego zadania.w odp.powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{13}{6}}\)
pingu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 54 razy

ostrosłup i tangens kąta

Post autor: pingu »

Zauważ, że wysokość ostrosłupa jest prostopadła do boku AC, tangens kąta będzie wyrażony stosunkiem AS do krótszej wysokości podstawy, którą policzysz z wzoru na pole trójkąta podstawy \(\displaystyle{ h= \frac{2P}{BC}= \frac{120}{13}}\):

\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{AS}{h}= \frac{20}{ \frac{120}{13} } = \frac{13}{6}}\)

pozdrawiam
pingu
karolina182
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 30 lis 2009, o 20:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

ostrosłup i tangens kąta

Post autor: karolina182 »

bardzo dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ