zad 1
Na stożku, którego pole przekroju osiowego jest równe S, a kąt między wysokością i tworzącą ma miarę \(\displaystyle{ \alpha,}\) opisano kulę. Oblicz pole powierzchni tej kuli.
zad 2
w ostrosłupie, którego podstawą jest trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnej 5, jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła do płaszczyzny podstawy, a dwie pozostałe tworzą z tą płaszczyzną kąt alfa taki,że \(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{\sqrt{3}}{3}.}\) Przekrój tego ostrosłupa płaszczyzną prostopadła do podstawy jest kwadratem. Oblicz pole tego kwadratu.
pomóżcie prosze
bryły -zadania maturalne
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
bryły -zadania maturalne
rysunek: \(\displaystyle{ \frac{r}{h} = tg(\alpha)}\);
oraz: \(\displaystyle{ \frac{h - R}{r} = tg(\frac{\pi}{2} - 2 \, \alpha)}\)
z zadania: \(\displaystyle{ r \cdot h = S}\).
Z pierwszego wyznacz np r, wstaw do pozostałych, z trzeciego wyznacz h i wstaw do drugiego.
Wyznacz R.
oraz: \(\displaystyle{ \frac{h - R}{r} = tg(\frac{\pi}{2} - 2 \, \alpha)}\)
z zadania: \(\displaystyle{ r \cdot h = S}\).
Z pierwszego wyznacz np r, wstaw do pozostałych, z trzeciego wyznacz h i wstaw do drugiego.
Wyznacz R.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
bryły -zadania maturalne
rysunek dobry. a - bok przekroju ( kwadratu ); c - przeciwprostokątna podstawy - do policzenia; x - odcinek przyprostokątnej od przekroju do wierzchołka kąta.
Policz tangens kąta - z jedynki tryg. \(\displaystyle{ \frac{H}{5} = tg(\alpha)}\)
mamy z proporcji: \(\displaystyle{ \frac{H}{a} = \frac{5}{x} \,\,\,}\) oraz \(\displaystyle{ \,\,\, \frac{c}{a} = \frac{5}{5 - x} \,\,\,}\);
policz - a.
Policz tangens kąta - z jedynki tryg. \(\displaystyle{ \frac{H}{5} = tg(\alpha)}\)
mamy z proporcji: \(\displaystyle{ \frac{H}{a} = \frac{5}{x} \,\,\,}\) oraz \(\displaystyle{ \,\,\, \frac{c}{a} = \frac{5}{5 - x} \,\,\,}\);
policz - a.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
bryły -zadania maturalne
Wielkie dzięki agresywny rozkminiaczu. Wszystko pięknie wyszło. Kurde za cholerę nie wpadłbym na te proporcje, za mało podobnych zadań robiłem.
Jeszcze raz dzięki
Jeszcze raz dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 11:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łaskarzew
bryły -zadania maturalne
Testy maturalne 2010 Matematyka. Obowiązkowa matura. Poziom rozszerzony aksjomat toruń