stosunek objętosci sześcianu do czworościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

stosunek objętosci sześcianu do czworościanu

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Sześcian i czworoscian mają równe długości krawędzi. Stosunek objętosci sześcianu do objętosci czoroscianu jest równy:



dziekuje
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

stosunek objętosci sześcianu do czworościanu

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ \frac{V_{sz}}{V_{cz}} = \frac{a^3}{ \frac{a^3 \sqrt{2} }{12} } =a^3 \cdot \frac{12}{a^3 \sqrt{2} } =6 \sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ