Objetosc i pole powierzchni całkowitej walca
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
Objetosc i pole powierzchni całkowitej walca
Oblicz V i Pc walca którego przekrojem isiowym jest prostokąt o polu 144cm kwadratowe wiedząc żestosunek długośc boków tego prostokąta jest równy 9:4 (rozpatrz 2 przypadki)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Objetosc i pole powierzchni całkowitej walca
Pierwszy przypadek mamy gdy wysokość walca będzie miała długość \(\displaystyle{ H=9x}\), zaś średnica podstawy \(\displaystyle{ 2r=4x}\). Wiemy, że:
\(\displaystyle{ 9x \cdot 4x=144}\)
Drugi przypadek, gdy \(\displaystyle{ H=4x}\) zaś \(\displaystyle{ 2r=9x}\).
Wylicz x i potem wysokości i promienie podstawy w każdym z przypadków.
\(\displaystyle{ 9x \cdot 4x=144}\)
Drugi przypadek, gdy \(\displaystyle{ H=4x}\) zaś \(\displaystyle{ 2r=9x}\).
Wylicz x i potem wysokości i promienie podstawy w każdym z przypadków.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
Objetosc i pole powierzchni całkowitej walca
no nie moge tego gów... wyliczyć ciągle gdzięs jakiś błąd robie bo w odpiowiedfziach jest inna odpowiedz prosiłbym o pokazanie jak sie liczy x H i r ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
Objetosc i pole powierzchni całkowitej walca
nie wiem jakoś jak do tego sie zabrać myśle że źle kombinuje w pierwsyzm przypadku r wyszło mi 2x
a w drugim przypadku r wyszło mi 4,5 ale wątpie że to dobrze w ogóle jestem ciemny prosze o rozwiązanie pełne pierwszego przypadku ;/ reszte analogicznie myśle że rozwiąże
a w drugim przypadku r wyszło mi 4,5 ale wątpie że to dobrze w ogóle jestem ciemny prosze o rozwiązanie pełne pierwszego przypadku ;/ reszte analogicznie myśle że rozwiąże
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Objetosc i pole powierzchni całkowitej walca
Po wyliczeniu mamy \(\displaystyle{ x=2}\) czyli w pierwszym przypadku wysokość walca wynosi \(\displaystyle{ H=9 \cdot 2=18}\) zaś średnica podstawy \(\displaystyle{ 2r=4 \cdot 2=8}\) (wylicz z niej promień). W drugim przypadku \(\displaystyle{ H=4 \cdot 2=8}\) i \(\displaystyle{ 2r=9 \cdot 2=18}\). Teraz dla każdego przypadku wylicz Pc i V.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
Objetosc i pole powierzchni całkowitej walca
a mozna wiedzieć jak wyliczyłeś x ?-- 14 lut 2010, o 16:55 --i co to jest właściwie to x
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Objetosc i pole powierzchni całkowitej walca
gonzo91 pisze:a mozna wiedzieć jak wyliczyłeś x ?
Sherlock pisze:Wiemy, że:
\(\displaystyle{ 9x \cdot 4x=144}\)
gonzo91 pisze:i co to jest właściwie to x
czyli zakładamy, że jeden bok ma długość 9x, drugi zaś 4x (wtedy stosunek boków wynosi 9:4), znając pole prostokąta możemy wyznaczyć x i następnie długości bokówgonzo91 pisze:wiedząc żestosunek długośc boków tego prostokąta jest równy 9:4