Sześcian, kąty pomiędzy prostymi.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ario208
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 lut 2010, o 10:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Sześcian, kąty pomiędzy prostymi.

Post autor: ario208 »

Pierwsze: W sześcianie \(\displaystyle{ ABCDA_1B_1C_1D_1}\), punkt O jest punktem przecięcia linii diagonalnych ściany \(\displaystyle{ DD_1C_1C}\):
a. podaj miarę kąta pomiędzy prostymi \(\displaystyle{ A_1O \ i \ AB_1}\),
b. czy prawdą jest, że miara kąta pomiędzy prostymi A1O i KT (punkty K i T - środki ramion \(\displaystyle{ AA_1}\) i AD, odpowiednio) równa jest 30 stopni?

Drugie: W przestrzeni dany jest kwadrat ABCD i trójkąt ABO (kąt ABO=90 stopni) i CBO (kąt CBO=90 stopni), BC=BO.
a. Prawdą jest, że proste BO i DC są do siebie prostopadłe?;
b. Podaj miarę kąta pomiędzy prostymi AC i KT, gdzie K i T - środki odcinków BO i BC,
c. jaka jest miara kąta pomiędzy prostymi BD i OC?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2010, o 11:51 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
ODPOWIEDZ