Graniastosłup o podstawie pięciokąta foremnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Calin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 12 lut 2010, o 20:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz

Graniastosłup o podstawie pięciokąta foremnego

Post autor: Calin »

Potrzebuje pomocy w rozwiacaniu poniższego zadania:


Oblicz pole całkowieta i objetość graniastosłupa prawidłowego pięciokątnego gdy R okręgu opisanego na tym pięciokącie jest równe \(\displaystyle{ 2}\) , a wysokość graniastosłupa wynosi \(\displaystyle{ 6 \sqrt{2}}\) . Prosiła bym o rozwiązanie z wykożystaniem zależności między promieniem okręgu opisane i bokiem pięciokąta ( \(\displaystyle{ R= 2a \sqrt{2} (5- \sqrt{2}}\) )


Będę bardzo wdzięczna za pomoc -- 13 lut 2010, o 15:52 --zależnośc jest taka R= w liczniku 2a w mianowniku sqrt{} 2(5- sqrt{} 5)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2010, o 22:59 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex].
ODPOWIEDZ