pole powierzchni calkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokatnego jest rowne
\(\displaystyle{ 96cm^{2}}\) , a krawedz podstawy 6 cm . Oblicz objetosc.
pole powierzchni calkowitej
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 17:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 12 razy
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
pole powierzchni calkowitej
h - wysokość ściany bocznej
wylicz h stąd:
\(\displaystyle{ 96=6^2+4 \cdot \frac{6h}{2}}\)
powinno wyjść: \(\displaystyle{ h=5}\)
Dalej oblicz wysokość ostrosłupa H
\(\displaystyle{ H^2+3^2=5^2}\)
powinno wyjść: \(\displaystyle{ H=4}\)
Oblicz objętość:
\(\displaystyle{ V= \frac{6^2 \cdot 4}{3}}\)
wylicz h stąd:
\(\displaystyle{ 96=6^2+4 \cdot \frac{6h}{2}}\)
powinno wyjść: \(\displaystyle{ h=5}\)
Dalej oblicz wysokość ostrosłupa H
\(\displaystyle{ H^2+3^2=5^2}\)
powinno wyjść: \(\displaystyle{ H=4}\)
Oblicz objętość:
\(\displaystyle{ V= \frac{6^2 \cdot 4}{3}}\)